klaas vegter

Senior Strategic Sustainable Energy Advisor

Klaas is altijd op zoek naar nieuwe kansen en mogelijkheden om de energietransitie vooruit te helpen. Door zijn brede interesse en combinatie van inhoudelijke kennis en procesmatige vaardigheden, houdt Klaas ook in complexe projecten overzicht. Hij helpt graag organisaties die hun nek uit durven te steken en nét een stapje verder durven te gaan.   

Tijdens zijn studie bedrijfskunde in Nijmegen ontstond bij Klaas interesse in de energietransitie. Na een eerste kennismaking met het vakgebied bij adviesbureau Primum en ingenieursbureau Aveco de Bondt, werkte Klaas ruim 5 jaar als consultant duurzaamheid voor Squarewise. Daar ontwikkelde Klaas zich tot een senior projectleider met de missie bij te dragen aan de energietransitie in de gebouwde omgeving.

Voor Stroomversnelling werkte Klaas aan knellende wet- en regelgeving in de bouw- en energiesector. Hij werkte aan het vereenvoudigen van vergunningenprocedures voor vergaande energierenovaties (nul-op-de-meter), bracht in kaart welke mogelijkheden de nieuwe Omgevingswet biedt voor de energietransitie en werkte mee aan het Klimaatakkoord. Klaas ontwikkelde zo zijn juridische kennis en een breed netwerk binnen landelijke, regionale en lokale overheden.

Klaas werkte vanuit Squarewise mee aan het vormgeven van grootschalige verduurzamingsprojecten en gebiedsontwikkeling in de bestaande bouw zoals in de gemeente Emmen, ’s-Hertogenbosch, Eemnes en Amersfoort. Ook ondersteunde hij marktpartijen bij het ontwikkelen van duurzame projecten en het winnen van aanbestedingen. Via rollen in het TKI Urban Energy programma en Stroomversnelling ontwikkelde Klaas kennis op over technische oplossingen en bouwde hij relaties op met marktpartijen in de bouw- en energiesector.

Sinds begin 2019 versterkt Klaas de Infinitus-groep met zijn proceskennis, zijn enthousiasme en zijn gestructureerde manier van werken.

Klaas gaat zich de komende tijd verder verdiepen in de verschillende technieken die beschikbaar zijn en gaan komen om de gebouwde omgeving qua energiegebruik te verduurzamen. Het gaat zowel om besparing op de vraag als om duurzame opwekking van energie.

Opleidingen

2012-2013

Radboud university of Nijmegen

Diploma Honours Academy,
Reflections on science: European Politics
Nijmegen

2011-2013

Radboud university of Nijmegen

Master of Science, Business Administration:
Organizational Design & Development
Nijmegen

2007-2010

Radboud university of Nijmegen

WO-deficientie programma, schakelprogramma business administration

Bachelor of Science, Public administration
Nijmegen

werkervaring

2019 - Heden

Senior strategic energy consultant

Infinitus (Energy Solutions Group)
Leiden

2018 - heden

Programmamanager wijken met nieuwe energie

Stroomversnelling
Utrecht

2016 - 2018

Manager marktconditionering

Stroomversnelling
Utrecht

2013-2018

Transitiemaker

Squarewise
Amsterdam

Kennis & kunde

  • Advisering op strategisch, tactisch en operationeel niveau over energievraagstukken
  • Procesbegeleiding van complexe en collectieve energieprojecten
  • Programmamanagement energietransitie gebouwde omgeving
  • Business cases vergaande verduurzaming, zoals nul-op-de-meter
  • Wet- en regelgeving in de energie- en bouwsector

Markten en relaties

Overheden (rijk, provincies, gemeenten)

Bouwsector (traditionele en innovatieve bedrijven)

Vastgoed

Vaardigheden

Strategy

Transition management

Sustainable Energy

Project management

Sustainable development

Vrije tijd

Wielrennen, fiets- en wandelvakanties, lezen, bezoeken van festivals

Recente projecten:

  • Stroomversnelling – programma Wijken met Nieuwe Energie
  • Aanbesteding warmtecontracten Amsterdam-Noord
  • Marktconsultatie warmtewisselaar RWZI t.b.v. warmtenet Apeldoorn Kerschoten

Referenties

"Als voorzitter van Stroomversnelling werk ik al jaren samen met Klaas. Eerst ondersteunde Klaas mij bij diverse activiteiten als inhoudelijk secretaris; later en tot op heden als manager (markt)conditionering. In die laatste rol fungeert hij ook als sparringpartner bij strategische afwegingen. Klaas is een prettige persoon en communicatief en sociaal vaardig. In de rollen die hij vervulde bleek hij zeer punctueel, analytisch scherp en in staat ordening en overzicht aan te brengen in complexe vraagstukken. Voor mij was en is zeer belangrijk dat als je met Klaas een afspraak maakt dat je dan ook een afspraak hebt; je hoeft je dan niet meer af te vragen of het ook gebeurt. Klaas heeft bij Stroomversnelling niet alleen een schat aan ervaring opgedaan; hij heeft daar ook laten zien wat hij in zijn mars heeft."
Leen van Dijke
Voorzitter Stroomversnelling

Contact