Marc Setzpfand

Senior Strategic Sustainable Energy Advisor

Marc is altijd gefascineerd geweest door duurzaamheid. Tijdens zijn studie luchtvaart- en ruimtevaarttechniek aan de TU Delft kon hij spelen met vliegers en snelle auto’s, maar daarnaast leerde hij niet alleen denken maar óók handelen op duurzame wijze. Hij studeerde af bij de duurzaamheids-leerstoel van Wubbo Ockels, Nederlands eerste ruimtevaarder. Tijdens zijn afstudeeronderzoek ontwierp hij een duurzaam energiesysteem voor een visfabriek in de MENA (Middle-East-Northern-Africa) regio. Op basis van een aantal technische en financiële parameters bepaalde hij de optimale energiemix. Ook toonde hij aan dat er een enorm potentieel bestaat voor duurzame energie in deze regio, wat de laatste jaren een enorme vlucht aan het nemen is.

Marc woonde en werkte in 2011 in Ecuador. Hier leerde hij Spaans, gaf les op een school en droeg zo op zijn eigen manier bij aan de ontwikkeling van anderen.

Van 2011 tot 2019 was Marc werkzaam voor netwerkbedrijf Alliander. Hij startte hier als technisch trainee waar hij zichzelf in twee jaar als professional ontwikkelde en tevens veel kennis opdeed over gas- en elektriciteitsdistributie. In 2013 ging Marc werken voor het net opgerichte Alliander DGO (nu Firan) waar hij als realisatiemanager verantwoordelijk was voor het ontwerp en de bouw van energieprojecten, zoals warmtenetten, biogasleidingen en aardwarmte-installaties. Hij heeft zich in deze periode ontwikkeld tot een all-round projectmanager met een brede technische, financiële en juridische kennis.

In 2015-2016 was hij namens Firan verantwoordelijk voor de aanleg van de leidingen voor de WKO-koppeling tussen de Amsterdamse Hortus Botanicus en de Hermitage, de eerste bilaterale infrastructurele koppeling tussen twee complementaire energieverbruikers, enerzijds vooral van warmte, anderzijds vooral van koude (zie www.tussenkunstenkas.nl).  In de periode 2015- 2017 realiseerde hij samen met projectpartners een geothermie-installatie voor drie glastuinbouwbedrijven in Greenport Venlo.

Naast zijn functie als realisatiemanager heeft Marc ook de belangrijkste assetmanagement-activiteiten voor Firan van begin af aan opgebouwd. Zo stond hij mede aan de wieg van een beheer- en onderhoudssysteem en zette hij het GIS (geografisch informatiesysteem) van het begin op. Ook heeft hij verregaande kennis opgedaan op het gebied van beheer en onderhoud van warmtenetten en -installaties.

Naast zijn werkzaamheden in de energiebranche startte Marc in 2016  Green Cow Bike Tours. Hierbij organiseert hij recreatieve fietstochten door het Groene Hart. Met veel plezier laat hij, voornamelijk buitenlandse, bezoekers de mooiste plekken van Nederland zien.

Sinds 2019 versterkt Marc de Infinitus-groep met zijn creativiteit, gedrevenheid en zijn inhoudelijke kennis en ervaring op het gebied van energieprojecten.

Vanuit Infinitus is Marc als projectmanager verantwoordelijk voor de realisatie van het Zaanse warmtenet (zie https://warmtenet.zaanstad.nl/).

Opleidingen

2002 - 2010

TU Delft, luchtvaart- en ruimtevaarttechniek

Afstudeerrichting Aerospace for Sustainable Engineering & Technology

werkervaring

2019 - Heden

Senior strategic energy consultant

Infinitus (Energy Solutions group)

2016 - heden

Green Cow Bike Tours

Oprichter en eigenaar
Gouda

2013-2019

Realisatiemanager

Alliander Duurzame gebiedsontwikkeling
Amsterdam

2011-2013

Technisch trainee

Alliander
Arnhem

2009-2010

Afstudeerwerk 'Design of a sustainable energy supply model applied to an industrial fishery in Laayoune'

NOTS foundation
Ouderkerk aan de Amstel

Kennis & kunde

 • Technisch projectmanagement: ontwikkeling, bouw en beheer van energiesystemen
 • Wet- en regelgeving in de energie- en bouwsector
 • Warmtenetten en warmtetechnische installaties
 • CO2-reductieberekeningen

Markten en relaties

Bouw- en infrabedrijven

Installatiebedrijven

Netwerkbedrijven en energiebedrijven

Overheden (gemeenten, waterschappen en provincies)

Vaardigheden

Renewable Energy
Sustainability
Engineering
Projectmanagement
Construction management
Solar PV
Solar thermal
Concentrating Solar Power
Biogas
Smart grids
Electric Vehicle charging
Wind Energy
District Heating
Geothermal energy
Heat pumps
Energy efficiency

Vrije tijd

Fietsen, hardlopen, zeilen, reizen

Recente projecten :

 • Projectmanager realisatie van het Zaanse warmtenet, inclusief opwekinstallaties
 • Projectmanagement en bouwtoezicht van het volledig aardgasvrij maken en op stadswarmte aansluiten van wooncomplexen in binnenstad Den Haag
 • Ontwerp en realisatie van een biogas- en proceswaterleiding voor de papierindustrie in Eerbeek
 • Realisatie van het (LT/MT-)Warmtenet Hengelo inclusief warmtepompcentrale
 • Projectmanagement en bouwtoezicht van geothermische broninstallatie en warmtedistributie, inclusief afleverstations van viertal tuinders in Greenport Venlo
 • Projectmanager en bouwttwerp en realisatie van lagetemperatuur-uitwisseling tussen de Hermitage Amsterdam en Hortus Botanicus (www.tussenkunstenkas.nl)
 • D2Grids – opschaling van vijfdegeneratie-warmtenetten in Europees verband
 • Marktconsultatie warmtewisselaar RWZI t.b.v. warmtenet Apeldoorn Kerschoten
 • Second opinion op energiesysteem voor appartementen nieuwbouwlocatie  ‘s-Hertogenbosch
 • Verkenning aardgasvrij maken flatgebouwen Arnhem Kronenburg o.b.v. WKO en aquathermie
 • Ontwikkeling van het open Warmtenet Apeldoorn Kerschoten met aquathermie
 • Onderzoek naar asfaltwarmte bij Rijkswaterstaat
 • Vernieuwing warmtecontract STUW- woningcorporaties Utrecht

Referenties

“ In de jaren waarin ik met Marc bij Firan heb samengewerkt heb ik hem als prettige, gedreven en betrokken collega ervaren. Marc heeft zich ontwikkeld tot een volwaardige projectmanager in met name warmtenetwerken en is in staat om grote complexe projecten, zoals het warmtenet in Zaanstad, tot een goed einde te brengen. Naast de projecten heeft hij een aantal interne applicaties zoals Ultimo (systeem voor assetmanagement) en GeodanMaps (geografisch informatiesysteem) en ook de CO­­2-besparingsrapportages onder zijn verantwoordelijkheid succesvol geïmplementeerd. Met Marc in huis word je ontzorgd."
Jan Breedveld
Manager Realisatie & Exploitatie - Firan

Contact